Vitamíny

Vitamíny sú organické látky, ktoré musia byť v malých množstvách prijímané potravou, pretože ľudský organizmus si ich zväčša nedokáže sám vytvárať, t.j. syntetizovať (okrem vitamínov D a K v istých množstvách). V porovnaní s makroživinami (bielkoviny, tuky, sacharidy) nie sú vitamíny zdrojom energie a neslúžia ani na tvorbu tkanív alebo orgánov. Ich hlavnou úlohou je účasť na regulačných metabolických procesoch bielkovín, tukov a sacharidov. Niektoré vitamíny plnia aj funkciu antioxidantov, t.j. ochraňujú bunky v ľudskom tele pred oxidačným stresom a zabraňujú tak nadmernej tvorbe voľných radikálov.
Vitamíny na základe ich rozpustnosti rozdeľujeme do dvoch skupín:
Vitamíny rozpustné v tukoch (lipotrofné):
Do tejto kategórie zaraďujeme vitamíny A,D,E, a K, ktoré sa z organizmu ťažšie vylučujú, pretože sa môžu ukladať do tukových zásob tela.
Vitamíny rozpustné vo vode (hydrofilné):
Do tejto kategórie patria vitamíny B-komplexu a vitamín C, ktoré sa z tela rýchlo vylučujú.