Zdravé kosti? Ukážeme Vám, čo Vám môže pomôcť!

Pridané: 23.10.2019

Na 20. októbra pripadá Svetový deň osteoporózy. Ak je cieľom tohto Svetového dňa zvýšiť povedomie, resp. upozorňovať na uvedený problém, tak sa mu to aj darí. Vedeli ste, že osteoporóza je pre mužov rovnakým problémom ako aj pre ženy? Štvrť milióna žien v Maďarsku trpí touto chorobou a približne štvrtina žien z tohto počtu má diagnostikovanú osteoporózu. Tí, ktorí pravidelne čítajú naše články, si môžu myslieť, že v tomto článku budeme propagovať spotrebu mliečnych výrobkov. Keby však existovalo spojenie medzi zdravými kosťami a mliekom, tak už by sme žiadne kosti nemali.


Existujú niektoré etnické skupiny, ktorých priemerný príjem vápnika dosahuje iba jednu tretinu priemeru Maďarska a úplne si neuvedomujú vývoj osteoporózy, dokonca nikdy nepočuli o zubnom kaze. Ak sa však zistí, že pacient v našej krajine zaznamenáva úbytok kostnej hmoty, okamžite dostane doplnok s obsahom vápnika. Ale bohužiaľ to nie je dobrá voľba.


Strava s vysokým obsahom vápnika je prirodzená. Je to v poriadku, ak konzumujete viac brokolice alebo iných potravín s vysokým obsahom vápnika a to v akomkoľvek množstve.


Zdravé kosti s vitamínom K2 a vitamínom D


V posledných rokoch bolo publikovaných množstvo štúdií, v ktorých sa uvádzajú deficity vitamínu D a vitamínu K2, ktoré bránia zapracovaniu minerálov a ako príčina osteoporózy nedostatok namáhavej fyzickej práce a nie príjem vápnika.


To, čo všetci vo veku okolo 40 rokov potrebujú, je horčík (pokiaľ možno vo forme citranu), vitamín K2 a vitamín D. Táto trojica chráni kosti a zuby. Takmer nikto nepotrebuje suplementáciu vápnikom, pretože je v našej strave hojne obsiahnutý.


Charakteristika kostí


Kosť je živé tkanivo. Z väčšej časti je tvorená anorganickou hmotou a z menšej časti organickou (bunky, organické molekuly). Toto tkanivo je také živé, že ľudská kostra je nahradená v každej bunke asi za 7 rokov. Vytvárajú sa nové bunky a tkanivá a staré sa rozkladajú.


Tento proces je riadený dvoma zložkami: osteoblastovými bunkami, ktoré sa hromadia a nazývajú sa osteoklasty alebo bunkami známymi v lekárskom jazyku ako bunky konzumujúce kosti, ktoré sú určené na odbúravanie tkaniva starých kostí. Tento proteín je schopný viazať vápnik na kostnú matricu a je zodpovedný za zdravú tvorbu kostí. Pokiaľ je budovanie kostí intenzívnejšie ako lámanie kostí, nie je problém, zdravé budovanie kostí je pod kontrolou.


Osteokalcín je proteín závislý od vitamínu K. To znamená, že na správne fungovanie potrebujete vitamín K2. Dlhodobý nedostatok vitamínu K vedie k úbytku vápnika a úbytku kostnej hmoty. Bohužiaľ, západná strava, ktorú konzumujeme, neobsahuje dostatok vitamínu K2 a výsledkom je, že väčšina populácie má nedostatok tejto živiny.


Liečba osteoporózy nie je ľahká úloha a hoci pri užívaní vitamínu K2 nie je preukázateľný vplyv na hustotu kostí, hustota kostí nie je všetko. Dnešná lekárska prax je tak trochu fixovaná na hustotu kostí ako jediný ľahko merateľný parameter, hoci geometria a sila kostí sú vysoko závislé od príjmu vitamínu K2, aj keď je to ťažko merateľné.


Aký je vzťah medzi vitamínom K a zdravými kosťami?


Keď zubár Weston Price zistil, že niektoré živočíšne druhy majú mlieko obsahujúce výživnú látku, ktorú nazval "X-zložkou", pozoroval takmer všetky základné fyziologické účinky vitamínu K naraz. Aký je však rozdiel medzi vitamínmi K1 a K2? Čo vieme o vitamíne K2?


V roku 1939 napísal knihu pod názvom "Výživa a fyzická degenerácia", v ktorej píše o objave živiny, ktorá ovplyvňuje nielen zuby a celú tvár, ale aj telo ako celok, v súčasnosti známa ako vitamín K2. Bolo zistené, že má veľa fyziologických účinkov a nemá nič spoločné s koaguláciou príbuzného vitamínu K1.


Chvíľu to síce trvalo, ale dnes vieme identifikovať tento vitamín rozpustný v tukoch, vďaka ktorému budú snehobiele zuby ešte belšie. Rovnako ako u vitamínov B je aj vitamín K skupinou vitamínov. Bohužiaľ veľa úplne rozličných molekúl s odlišnými fyziologickými účinkami sa nazýva vitamínom K.


Vyššie uvedený vitamín K1 alebo fylochinón sa vyskytuje iba v rastlinách, zvyčajne v tmavej, zelenej a listovej zelenine. Pokiaľ nie je k dispozícii, zrážanie krvi sa zastaví a to môže spôsobiť vážne ochorenie.


Naproti tomu vitamín K2 alebo menachinón predstavuje niekoľko rôznych zlúčenín, z ktorých až tucet bolo identifikovaných a pomenovaných MK4 ... MK13. Z nich sa MK4 a MK7 ukázali ako fyziologicky hodnotné.


Zdravé srdce


Ďalšou dobrou vecou o vitamíne K2 je to, že bráni stuhnutiu vápnika v tepnách. Iróniou je zase tvrdenie, ktoré hovorí, že prijímaním potravy bohatej na cholesterol poškodzujeme svoje srdce. Našťastie to nedávno vyvrátila istá štúdia, ktorá zistila, že existuje silná väzba medzi príjmom vitamínu K2 a znížením rizika srdcových chorôb. Štúdia okrem toho poukázala na to, že pri vitamíne K1 uvedený vzťah nie je až tak viditeľný.


Zdroj: vitaking.hu


Späť na zoznam článkov
Zatvoriť

K článku neboli pridané žiadne komentáre vložiť nový komentár

Info Dodanie tovaru Všeobecné podmienky Kontakt

ZAMORE s.r.o.
Štefánikova 487/36
985 54 Lovinobaňa

tel.: +421 905 746 834
email: info@zamore.eu

Copyright 2014 - 2019 © Vitaking Slovakia