Vitamín C - vedeli ste, že má vplyv na cukrovku?
Ľudia s cukrovkou 2. typu majú zvyčajne nižšie hladiny vitamínu C ako zdraví ľudia. Okrem toho ľudia s cukrovkou častejšie trpia ochorením ďasien, ich rany sa hoja pomalšie, častejšie sa infikujú a majú horší kapilárny obeh ako ostatní. To znie ako skorbut - nie? Zaiste. A vitamín C môže pomôcť.
Hormón inzulín je produkovaný v pankrease a je zodpovedný za transport krvného cukru do buniek. Rovnaký hormón dodáva bunkám vitamín C. Ľudia s cukrovkou sú však tiež rezistentní na svoj vlastný inzulín. To vedie k tomu, že bunky nedostávajú dostatok vitamínu C.
Najlepší lekári odporúčajú svojim diabetickým pacientom, aby denne užívali 500 - 1000 mg vitamínu C, bohužiaľ to však nestačí. Diabetik by mal užívať najmenej 3000 mg vitamínu C denne a rozdeliť si ho na 3 až 5 dávok počas jedla, aby jeho bunky dostali toľko vitamínu C ako v prípade zdravého jedinca. Je zaujímavé, že ak vaše telo má toto množstvo, bude ľahšie spravovať hladiny glukózy v krvi.
Ak začnete užívať 3000 - 4000 mg vitamínu C denne tak, ako to je uvedené vyššie, určite o tom informujte svojho lekára, pretože pri takejto vysokej dávke môže zmiasť merania, ak sa zistí jeho prítomnosť v moči. Vitamín C však nemá žiadny vplyv na dlhodobé meranie hladiny glukózy v krvi (meranie A1c), ani na okamžité meranie hladiny glukózy v krvi z končeka prsta.
Má vitamín C ochranný účinok v prípade cukrovky?
Britská štúdia z roku 2000 uvádza, že vyššie hladiny vitamínu C merané v krvi znamenajú nižšiu pravdepodobnosť vzniku cukrovky a naopak. Vynára sa teda otázka: užívanie väčšieho množstva vitamínu C zabraňuje vzniku cukrovky? Samozrejme, že nie. Zlá životospráva a nesprávne stravovacie návyky spôsobujúce obezitu, denný príjem cukru a sedavý spôsob života vedú k cukrovke, no ak u Vás existuje riziko vzniku tohto ochorenia, bolo by vhodné konzumovať omnoho viac vitamínu C, aby sa dal problém zvládnuť.
Zdroj: vitaking.hu
Späť na zoznam článkov